Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Το θερινό σινεμά ανθεί και πάλι μετά την αναβάθμιση υπηρεσιών

Απόλαυση ταινιών σε αναπαυτικές καρέκλες, με κοκτέιλ ή μενού τεσσάρων πιάτων με κρασί.

Θυμάστε την εποχή της μεγάλης αγωνίας για τα θερινά σινεμά; Τις μακάβριες λίστες με τους κινηματογράφους που δεν θα άνοιγαν ξανά; Τις δυσοίωνες προβλέψεις για τον αφανισμό μιας τόσο ελληνικής συνήθειας;

Καλοκαίρι 2013 και εν μέσω οικονομικής κρίσης, συρρίκνωσης εισιτηρίων και ανεξέλεγκτης πειρατείας στο Διαδίκτυο, η αγορά των θερινών σινεμά στην Αθήνα δείχνει να έχει βρει ένα νέο σημείο ισορροπίας. Ενας ιστορικός κύκλος με έντονα τα στοιχεία της νοσταλγίας, του συναισθηματισμού και της δραματοποίησης φαίνεται πως δίνει τη θέση του σε μια νέα φάση, που βασίζεται περισσότερο στον ρεαλισμό και σε μια πιο ψύχραιμη αποτίμηση της πραγματικότητας. Η αποδοχή του ρόλου που μπορούν να παίξουν οι θερινοί κινηματογράφοι στο σύνθετο μητροπολιτικό περιβάλλον της σημερινής Αθήνας έχει καλλιεργήσει ένα σιωπηρό ανταγωνισμό προς όφελος των θεατών. Οι υποδομές αναβαθμίζονται, έμφαση δίνεται στις υπηρεσίες που απολαμβάνει ο θεατής στις δύο ώρες που διαρκεί η ταινία. Οι ιδιοκτήτες των χώρων επενδύουν στο επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών, γνωρίζοντας ότι μια μερίδα θεατών επιλέγει πια με βασικό κριτήριο τον κινηματογράφο και όχι τόσο την ταινία.

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και στην «Αθηναία» της οδού Χάρητος πρόσθεσαν από φέτος ένα σκαλάκι ανά δύο σειρές για να αναβαθμίσουν την οπτική επαφή των θεατών με τη μεγάλη οθόνη. Στο «Ελληνίς» της λεωφόρου Κηφισίας 29, στο πλούσιο «μενού» του κυλικείου (όπου διατίθενται και βιολογικά προϊόντα) προσθέστε και τα κοκτέιλ. Το γειτονικό «Ανεσις» προσφέρει ποικιλία καθιστικών: αναπαυτικές καρέκλες πάνω στο ξύλινο ντεκ ή στον εξώστη, σεζλόνγκ και ψηλά σκαμπό μπροστά από το ξύλινο μπαρ.

Εμφαση στην «κουζίνα» του δίνει παραδοσιακά και το «Σινέ - Φλοίσβος», ο παραλιακός κινηματογράφος του Παλαιού Φαλήρου που συνεργάζεται με την αλυσίδα «Domino’s». To «Σινέ - Φλοίσβος» είχε πρωτοπορήσει την περυσινή σεζόν φιλοξενώντας την πρώτη τρισδιάστατη προβολή σε θερινό σινεμά. Φέτος, η «μόδα» των 3D προβολών επεκτείνεται εντυπωσιακά.

Στην «prive veranda» της Αίγλης του Ζαππείου, ένα ζευγάρι μπορεί να απολαύσει την ταινία της επιλογής του συνοδεία ενός μενού τεσσάρων πιάτων με κρασί προς 25 ευρώ το άτομο.

Στο κέντρο, έντονο σινεφίλ χαρακτήρα έχουν κατακτήσει ο «Ζέφυρος» των Πετραλώνων, όπως και η «Λαΐς» της Ταινιοθήκης στο Γκάζι. Στα προσεχώς του Ιουνίου και του Ιουλίου, σημειώστε δύο σημαντικά ετήσια ραντεβού για τους πιστούς φίλους της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Στις 27 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου έρχεται στη «Λαΐδα» η 3η Εβδομάδα Βραζιλιάνικου Κινηματογράφου, με ένα πυκνό πρόγραμμα (26 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ) γεμάτο εκπλήξεις, όπως η πρώτη προβολή στην Ελλάδα της θρυλικής βραζιλιάνικης ταινίας «Οριο» (1930) του Μάριο Πεϊσότο. Αμέσως μετά, στις 4 έως τις 10 Ιουλίου ακολουθεί η 4η Εβδομάδα Ισπανικού Κινηματογράφου στην Αθήνα – μισός αιώνας κωμωδίας, με δώδεκα απολαυστικές ισπανικές κωμωδίες των τελευταίων δεκαετιών.

Για το «Θησείον», με τη συναρπαστική θέα προς την Ακρόπολη, η αρχή της σεζόν ήταν μάλλον μουδιασμένη. «Δεν μας βοήθησε ο καιρός», εξηγεί ο ιδιοκτήτης από το 1980 του ιδιαίτερου αυτού θερινού, Θωμάς Μανιάκης. «Από την Παρασκευή που βελτιώθηκαν οι καιρικές συνθήκες, παρατηρούμε μια αύξηση της κίνησης». Ο κ. Θ. Μανιάκης έχει υποδεχθεί φέτος τρία ξένα τηλεοπτικά συνεργεία από τη Γαλλία, την Κίνα και την Αργεντινή, ενδεικτικά του ξένου ενδιαφέροντος για την αθηναϊκή αυτή παράδοση. «Το 2012, και παρά την οικονομική κρίση, πήγε πολύ καλά», μας λέει, επιβεβαιώνοντας μια πραγματικότητα: όταν το επίπεδο υπηρεσιών βελτιώνεται, το κοινό ανταποκρίνεται.

Του Δημήτρη Ρηγόπουλου/kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...