Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

«Δημοσιογράφοι στον κινηματογράφο»: Η 4η εξουσία στη μεγάλη οθόνη

Κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Δημοσιογράφοι στον κινηματογράφο» διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ από τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε.
Shock Corridor
 (Photo credit: Wikipedia)
Ο άλλοτε ηρωικός και άλλοτε σκοτεινός ρόλος της δημοσιογραφίας της πρώτης γραμμής παρείχε την πρώτη ύλη για τη δημιουργία μερικών από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα στην ιστορία του σινεμά.
Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα σε ταινίες που αφηγούνται αυτήν ακριβώς τη δυνατή σχέση και επαναπροσδιορίζουν το σημαντικό ρόλο της δημοσιογραφίας στην εξέλιξη της κοινωνικής μας ζωής.
«Επάγγελμα Ρεπόρτερ», του Αντονιόνι, «Πολίτης Κέην» του Όρσον Γουέλς, «La Dolce Vita» του Φεντερίκο Φελίνι, «Shock Corridor» του Σάμιουελ Φούλερ, «Ο κινηματογραφιστής» του Μπάστερ Κήτον, «Με κομμένη την Ανάσα» του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, «Ηis Girl Friday» («Η πρώτη σελίδα») του Χάουορντ Χοκς και «Καληνύχτα και καλή τύχη» του Τζόρτζ Κλούνεϊ, «Elles» της Μαλγκορζάτα Ζουμόβσκα, «The War Game» του Πήτερ Γουότκινς είναι οι ξένες ταινίες που έχουν επιλεχθεί για να προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος.
Από ελληνικής πλευράς οι συμμετοχές είναι δύο πολύ ξεχωριστές ταινίες για το ελληνικό σινεμά: «Τα παιδιά της χελιδόνας» του Κώστα Βρεττάκου και ο «Φάκελος Πολκ στον Αέρα» του Διονύση Γρηγοράτου.
Την επιμέλεια υπογράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης και η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, την 1η Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα προβολών του Ινστιτούτου Γκαίτε θα πραγματοποιηθεί μία συζήτηση - στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η δημοσιογραφία στο σινεμά» με συμμετοχή στο πάνελ Ελλήνων σκηνοθετών και κριτικών κινηματογράφου. Και σε αυτή την εκδήλωση, η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Πληροφορίες: Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16, τηλ: 210 3661000)
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
(Προβολές: καθημερινά 7 και 9 μ.μ.)
Δευτέρα 29 Οκτωβρίου
7 μ.μ. Πολίτης Κέην (119')
9 μ.μ. Καληνύχτα και καλή τύχη (93')
Τρίτη 30 Οκτωβρίου
7 μ.μ. Με κομμένη την Ανάσα (90')
9 μ.μ. Επάγγελμα Ρεπόρτερ (126')
Τετάρτη 31 Οκτωβρίου
7 μ.μ. Ο κινηματογραφιστής (69')
8.30 μ.μ. Φάκελος Πολκ στον Αέρα (150')
Πέμπτη 1 Νοεμβρίου
7 μ.μ. Ηis Girl Friday 92'
9 μ.μ. Τα παιδιά της χελιδόνας (117')
Παρασκευή 2 Νοεμβρίου
7 μ.μ. The War Game(48')
8 μ.μ. La Dolce Vita (174')
Σάββατο 3 Νοεμβρίου
7 μ.μ. Elles (99')
9 μ.μ. Shock Corridor (101')


πηγή: www.tanea.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...