Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Η Μπερλινάλε τίμησε την μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Φόρο τιμής στον Θόδωρο Αγγελόπουλο απέτισε το βράδυ της Πέμπτης η 62η Μπερλινάλε με την προβολή της ταινίας του «Το λιβάδι που δακρύζει», που αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας που δυστυχώς δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί εξαιτίας του θανάτου του Έλληνα δημιουργού. Παρόντες στην προβολή ήταν η σύζυγος του σκηνοθέτη, Φοίβη και οι δυο κόρες του, Ειρήνη και Κατερίνα, καθώς και ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης.

Ο Ντίντερ Κόσλικ, διευθυντής του Φεστιβάλ, στην ομιλία του έκανε αναφορά σε συζήτηση που είχε με τον Έλληνα σκηνοθέτη, στο Αμβούργο, στα μέσα της δεκαετίας του '80, με αφορμή την προβολή της ταινίας του «Τοπίο στην ομίχλη». «Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, αυτά για τα οποία αγωνιστήκαμε στην Ευρώπη φαίνεται να χάνονται. Γι' αυτό δεν φταίει ο κόσμος αλλά το χρήμα. Έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής σήμερα και φτάσαμε στο σημείο οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι... Το μόνο που μπορεί να μας σώσει σήμερα από την κατάσταση που βρισκόμαστε είναι η κουλτούρα, η κινηματογραφική αλλά και η γενικότερη. Σ’ αυτή την κουλτούρα ανήκουν και οι ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου», είπε ο Κόσλικ.

Ο Πέτρος Μάρκαρης, ο οποίος ήταν συνεργάτης στα σενάρια του Αγγελόπουλου, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του «Ο Θόδωρος πίστευε πως ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας της Ευρώπης είχε σχέση με τα Βαλκάνια. Γι' αυτό και αποφάσισε να πάει στο Σαράγεβο για να γυρίσει μιαν από τις ταινίες του, σε μια εποχή που εκεί ακόμη μαινόταν ο πόλεμος, παρ' όλο που δεν ήταν εύκολο. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι πως ο Αγγελόπουλος είναι ο μόνος, πιστεύω σκηνοθέτης στον κόσμο που άφησε δυο έργα ανολοκλήρωτα: την πρώτη ταινία του -με θέμα το συγκρότημα «Φόρμινξ», και την τελευταία του - την «Aλλη θάλασσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...