Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Μη με ξεχνάς – Κωνσταντινούπολη

4335Το "Unutma Beni Istanbul" (Μη με ξεχνάς – Κωνσταντινούπολη) είναι μία νέα ταινία που υποστηρίζεται από το πρακτορείο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2010. Με παραγωγό τον Χουσεΐν Καραμπέι, η ταινία παρουσιάζει το έργο έξι σκηνοθετών, μόνο ένας εκ των οποίων έχει δεσμούς με την Κωνσταντινούπολη. "Η ταινία αυτή αναφέρεται σε αυτούς που άφησαν τα ίχνη τους στην Κωνσταντινούπολη, και που μας θυμίζουν το ξεχασμένο μας παρελθόν," δήλωσε ο Καραμπέι.

Η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα διαφόρων αυτοκρατοριών κατά τη διάρκεια της χιλιετίας, θα αποτελέσει αντικείμενο μιας καινοτόμου νέας ταινίας, η οποία συνδυάζει τα έργα έξι διεθνών σκηνοθετών.

"Ο κύριος σκοπός αυτής της ταινίας είναι να προκαλέσει όσους έχουν ξεχάσει (το παρελθόν) και να αναδείξει ανθρώπινες αξίες," υποστήριξε στην Hürriyet Daily News & Economic Review ο Χουσεΐν Καραμπέι (Hüseyin Karabey), ο νέος Τούρκος σκηνοθέτης που κάλεσε τους υπόλοιπους έξι για την πραγματοποίηση του "Unutma Beni Istanbul".

"Καθένας από τους έξι σκηνοθέτες θα πει την ιστορία του. Τα κινηματογραφικά τους μέρη δεν είναι τα ίδια, αλλά θα συνδέονται μεταξύ τους," πρόσθεσε ο Καραμπέι, που έχει αναλάβει και την παραγωγή της ταινίας.

Το εγχείρημα, το οποίο υποστηρίζεται από το πρακτορείο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2010, παρουσιάζει το έργο του Έρικ Ναζαριάν (Eric Nazarian), ενός Αρμένιου κάτοικου των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αϊντά Μπεγκίτς (Aida Begic) από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, του Χανί Αμπού-Ασάντ (Hany Abu-Assad) από την Παλαιστίνη, του Ομάρ Σαργκαβί (Omar Shargawi) από τη Δανία, του Στέργιου Νιζήρη από την Ελλάδα και του Στεφάν Αρσένιεβιτς (Stefan Arsenijevic) από τη Σερβία.

Από τους σκηνοθέτες μόνο ο Ναζαριάν έχει δεσμούς με την πόλη. Το σενάριο, εν τω μεταξύ, γράφτηκε από τον έλληνα σεναριογράφο Πέτρο Μαρκάκη.

Το "Μη με ξεχνάς – Κωνσταντινούπολη", το οποίο θα αποτελείται από έξι 15-λεπτες ταινίες μικρού μήκους, θα κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου.

"Θεωρούμε ότι η Κωνσταντινούπολη ανήκει μόνο σε εμάς, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Δε συνειδητοποιούμε ότι χάνουμε τον πλούτο αυτής της χώρας· αγνοούμε αυτούς που έζησαν εδώ πριν από εμάς. Αυτή η ταινία αναφέρεται σε όλους όσους άφησαν τα ίχνη τους στην Κωνσταντινούπολη," ισχυρίζεται ο Καραμπέι.

"Η οικογενειακές μου ρίζες δεν έχουν καμία σχέση με την Κωνσταντινούπολη ή την Ανατολή," δήλωσε ο Νιζήρης στην Daily News της Hürriyet, όταν επισκέφτηκε την πόλη για να γυρίσει το δικό του μέρος της ταινίας. "Αλλά αγαπώ αυτή την πόλη· είναι μια μοναδική και ιδιαίτερη πόλη."

Σύμφωνα με τον Καραμπέι, η ιδέα για την ταινία προέκυψε χάρη σε μια τυχαία συνομιλία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

"Συζητούσα με το Μαρκάκη και με ρώτησε πού μένω στην Κωνσταντινούπολη. Αποκρίθηκα ότι μένω στο Κουρτουλούς (Kurtuluş). Τότε με ρώτησε πού ακριβώς βρίσκεται το σπίτι μου γιατί ο ίδιος μεγάλωσε στο Κουρτουλούς. Όταν του είπα το όνομα και τη θέση του διαμερίσματός μου, σοκαρίστηκε, γιατί ήταν το κτίριο στο οποίο πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια," συμπλήρωσε.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, επικοινώνησε με τους έξι σκηνοθέτες, όλοι φίλοι, και ξεκίνησε τις εργασίες για την ταινία.

Σημειώνοντας ότι ο Καραμπέι έχει κουρδικές ρίζες από την ανατολική επαρχία της Μαλάτια, επεσήμανε: "Είδα πώς οι κουλτούρες αγνοούνται σε αυτόν τον τόπο. Αλλά δεν είναι χρήσιμο να δρα κανείς σα θύμα. Αντιμετώπισα τον εαυτό μου, αποδέχτηκα την ταυτότητά μου και αποφάσισα να προχωρήσω. Αυτό το σημείο έχει εμπνεύσει την ταινία μου".

Η ιστορία του Ναζαριάν, εν τω μεταξύ, είναι από τις πιο θλιβερές, σύμφωνα με τον Καραμπέι. "Η οικογένεια του Ναζαριάν είχε ένα μαγαζί με ούτια στην Κωνσταντινούπολη. Ο ήρωας της ταινίας θα ακολουθήσει τα ίχνη αυτού του χαμένου μαγαζιού. Ας δούμε αν θα το βρει ή όχι".

Εντυπωσιακή είναι και αυτή του Αμπού-Ασάντ "Και αυτή είναι μια πολύ εντυπωσιακή ιστορία. Τα μέλη μιας οικογένειας, η οποία αποδεκατίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης, δεν ειδώθηκαν ξανά. Πολλά χρόνια αργότερα, το σημείο συνάντησής του θα είναι η Κωνσταντινούπολη," δήλωσε.

Ο Νιζήρης, ο οποίος φιλοξενήθηκε από τον Καραμπέι ενώ εργαζόταν για το δικό του κομμάτι της ταινίας, ανέφερε ότι δέχθηκε την πρόταση χωρίς δισταγμό.

"Κάθε φορά που πηγαίνω στο εξωτερικό, εντυπωσιάζομαι από το γεγονός ότι οι πιο στενοί φίλοι των Ελλήνων και των Ελλήνων της Ανατολής είναι Τούρκοι. Στην πραγματικότητα αυτό είναι πολύ φυσικό. Η γλώσσα μας είναι η κοινή γλώσσα αυτού του τόπου· κανείς δεν μας καταλαβαίνει καλύτερα απ' ότι ο ένας τον άλλο," δήλωσε.

Άγγελος Καρράς
www.turkishgreeknews.org
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...