Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Τουρκικές ταινίες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Τρεις τουρκικές ταινίες θα προβληθούν φέτος,στο πλαίσιο του Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα λάβει χώρα στις 3 - 12 Δεκεμβρίου 2010..
Στο φετινό πρόγραμμα του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια θα προβληθούν ο «Φθόνος» του Τούρκου Ζεκί Ντεμιρκουμπούζ, που ανιχνεύει τα πολλαπλά πρόσωπα της ζήλιας,η "Πλειοψηφία / Majority" του Σερέν Γυτζέ,που επιχειρεί την ανατομία της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας και ο "Κόσμος / Kosmos" η τελευταία – και πιο ώριμη - ταινία του του Ρεχά Ερντέμ.

Εντυπωσιακό είναι και το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Τούρκου Σερέν Γυτζέ, Πλειοψηφία / Majority. Έχοντας θητεύσει δίπλα στους Φατίχ Ακίν και Γιεσίμ Ουστάογλου, ο Γυτζέ, βουτά σε βαθιά νερά, επιχειρώντας την ανατομία της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας, ασκώντας δριμεία κριτική στις αναχρονιστικές δομές της. Υπό την αψίδα μιας ιστορίας ενηλικίωσης, ιδωμένη μέσα από τα μάτια ενός νεαρού αγοριού, γιο αστικής οικογένειας, το φιλμ αποτελεί μια σπουδή πάνω στην ατομική και συλλογική ευθύνη, στην αδράνεια του ενός μπροστά σε ένα ταχύτατα εξελισσόμενο περιβάλλον.

Απ’ την Τουρκία και η τελευταία – και πιο ώριμη - ταινία του Ρεχά Ερντέμ, Κόσμος / Kosmos (φωτό). Ο εικαστικά άψογος Κόσμος του τούρκου δημιουργού, έρχεται σε αντιπαράθεση με τον σαθρό μικρόκοσμο των ηρώων του, σε μια ξεχασμένη απ’ το χρόνο συνοριακή πόλη. Εκεί θα οδηγηθεί ο κεντρικός χαρακτήρας του Ερντέμ, ένας θαυματοποιός με το χάρισμα να θεραπεύει το σώμα, αλλά όχι την ψυχή.
turkishgreeknews.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...