Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

“Bidoun Video Project 2010” Έργα βίντεο καλλιτεχνών από τη Μέση Ανατολή

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ινστιτούτο Μοχάμετ Άλι – I.M.A.R.E.T. μεταφέρουν στους χώρους τους στην Αθήνα και στην Καβάλα την έκθεση έργων βίντεο καλλιτεχνών από τη Μέση Ανατολή “Bidoun Video Project” που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στην παρουσίασή της στη Θεσσαλονίκη.

Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Αθήνα / εγκαίνια: 24 Νοεμβρίου 2010, 20.00

I.M.A.R.E.T., Καβάλα: 29-30 Οκτωβρίου

Ανταποκρινόμενοι ήδη από τις αρχές του 2010 στις διεθνείς συνθήκες που υπαγορεύουν την υιοθέτηση μιας νέας οπτικής όσον αφορά την επικοινωνία με τη Μέση Ανατολή, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ινστιτούτο Μοχάμετ Άλι για την Έρευνα της Ανατολικής Παράδοσης (I.M.A.R.E.T.)1. σύναψαν συμφωνητικό συνεργασίας.

Στόχος, η ανάδειξη του πολιτισμού της Μέσης Ανατολής και η προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας με τον πνευματικό κόσμο και τους καλλιτέχνες της περιοχής. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα εκθέσεων και δράσεων με γενικό τίτλο “Focus: Middle East”.

Στο πλαίσιο αυτό προέκυψε η συνεργασία με το σημαντικότερο διεθνή φορέα αφιερωμένο στην τέχνη και τον πολιτισμό της Μέσης Ανατολής Bidoun projects2 και μια σειρά παρουσιάσεων του “Bidoun Video Project 2010” στην Ελλάδα: στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (11/09-17/10), στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα (24/11/2010-23/01/2011), και στο Ινστιτούτο Μοχάμετ Άλι για την Έρευνα της Ανατολικής Παράδοσης (I.M.A.R.E.T.) στην Καβάλα (29-30/10).

Η έκθεση έχει παρουσιαστεί επίσης στο παράλληλο πρόγραμμα της Art Dubai 2010 και στην Townhouse Gallery of Contemporary Art στο Κάιρο.

Το “Bidoun Video Project 2010” υποστηρίζεται από το Emirates Foundation.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το “Bidoun Video Project 2010” περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες.

Το πρόγραμμα “Cloudy Heads” (επιμέλεια: Bidoun Projects) περιλαμβάνει έργα που αναφέρονται στη δυναμική των συλλογικά παραγόμενων κωδίκων επικοινωνίας και εστιάζουν στη δυνατότητα οικειοποίησης και χρήσης της δύναμης αυτής από τους καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα “Hollywood Elegies” (επιμέλεια: Aram Moshayedi) δανείζεται τον τίτλο του από το ομότιτλο ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ που γράφτηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λος Άντζελες (1941-47). Αντίστοιχα, τα βίντεο του προγράμματος αυτού σχολιάζουν άμεσα ή έμμεσα τις τρέχουσες συνθήκες παραγωγής, έκθεσης και διανομής πολιτιστικών προϊόντων.

Το πρόγραμμα “Strike a Pose” (επιμέλεια: Özge Ersoy & Sohrab Mohebbi) σχολιάζει την υιοθέτηση από πλευράς της σύγχρονης τέχνης μιας σειράς τεχνικών των μέσων μαζικής επικοινωνίας με στόχο την προβολή γεγονότων όπως μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, μπιενάλε και φουάρ. Περιλαμβάνει αποσπάσματα παρουσιάσεων ή ανταποκρίσεων από τέτοια γεγονότα, καθώς και υλικό προβολής τους ή ακόμη και συνεντεύξεις καλλιτεχνών και επιμελητών, όπως οι Marina Abramovic, Francesco Bonami και Tirdad Zolghadr.

Ανάμεσα στα βίντεο που παρουσιάζονται στην ενότητα αυτή περιλαμβάνονται παραγωγές φορέων όπως το MoMA (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης),το Whitney Museum of American Art (Νέα Υόρκη) και η Tate του Λονδίνου.

Τέλος, το πρόγραμμα “Exploding Nostalgia” (επιμέλεια: Masoud Amralla Al Ali & Antonia Carver) είναι ένα αφιέρωμα στη βίντεο τέχνη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κοινό χαρακτηριστικό των επιλεγμένων έργων είναι ο στοχασμός γύρω από τη σχέση της σύγχρονης πραγματικότητας με την παράδοση και το τοπίο της χώρας.

Παρουσιάσεις

Αθήνα, Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Εγκαίνια: Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010, 20.00
Διάρκεια: 24/11/2010 – 23/01/2011
Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη – Παρασκευή – Σάββατο: 11.00 – 19.00
Πέμπτη : 13.00 – 21.00, Κυριακή : 11.00 – 16.00
Δευτέρα & Τρίτη: Κλειστά

Καβάλα, I.M.A.R.E.T.
29-30 Οκτωβρίου
Προβολές: 17.00-21.00
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...