Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Ο Παναχί στη Βενετία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Το θέμα είναι να καταφέρει να έρθει! Γιατί αν ο Τζαφάρ Παναχί έχει πάλι τα πρόσφατα προβλήματα με το ιρανικό καθεστώς, που τον οδήγησαν στη φυλακή, δύσκολα θα τον δούμε και στη Βενετία, στην 67η Μόστρα. Ο Ιρανός σκηνοθέτης του «Κύκλου», που ακριβώς πριν από δέκα χρόνια είχε κερδίσει το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας, έχει προσκληθεί για να ανοίξει το τμήμα «Venice Days» με τη νέα μικρού μήκους ταινία του «Το ακορντεόν». Είναι μέρος ενός νέου κινηματογραφικού πρότζεκτ με τίτλο «Τότε και τώρα. Πέρα από σύνορα και διαφορές», βασισμένο στο άρθρο 18 της Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων («Καθένας έχει δικαίωμα στην ελευθερία, τη συνείδηση και τη θρησκεία»).
«Το ακορντεόν» θα προβληθεί την 1η Σεπτεμβρίου στο «Palazzo del Cinema» και αναμένεται να είναι ένα από τα γεγονότα του Φεστιβάλ. Η ιστορία της ταινίας έχει να κάνει με δύο νέους μουσικούς του δρόμου που χάνουν το ακορντεόν τους ύστερα από ένα ατύχημα. Ο Παναχί λέει ότι είναι μια μεταφορά για τις νέες γενιές που επιλέγουν την κατανόηση και την αλληλεγγύη από τις διαμάχες. «Είμαι ένας κοινωνικά σκεπτόμενος κινηματογραφιστής και είμαι ευαίσθητος σε κάθε νέο φαινόμενο που συντελείται στην κοινωνία. Φυσικά αντιδράω σ' αυτό και ίσως το ''Ακορντεόν'' να εκπροσωπεί αυτήν την αντίδραση σε όσα με περιβάλουν και τον τρόπο μου να κοιτάζω την πραγματικότητα».
Αν όλα πάνε καλά και τελικά ο Παναχί πάει στη Βενετία θα συμμετάσχει και σ' ένα masterclass που θα γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου σχετικά με τη δουλειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...