Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013

Πέθανε ο συνθέτης του "Δράκουλα", Βόιτσεκ Κιλάρ

Γνωστότερη δουλειά του μπορεί να παραμένει η μουσική της ταινίας Δράκουλας του Φράνσις Κόπολα, όμως ο Πολωνός μουσικοσυνθέτης Βόιτσεκ Κιλάρ, που πέθανε την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου σε ηλικία 81 ετών, είχε προσφέρει πολλά στη μουσική για τον κινηματογράφο της χώρας του.


Οι τίτλοι ταινιών των οποίων το σάουντρακ ο Κιλάρ είχε υπογράψει ξεπερνούν τους 160 σε ένα διάστημα μεγαλύτερο του μισού αιώνα.

Γεννημένος στις 17 Ιουλίου 1932 στο Lwow της Lwoskie της Πολωνίας (σήμερα η περιοχή ανήκει στην Ουκρανία), ο Κιλάρ άρχισε να γράφει μουσική για τον κινηματογράφο το 1958.

Πολλές από τις δουλειές του ήταν για ταινίες του Αντρέι Βάιντα, ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρξε συνεργάτης του Ρόμαν Πολάνσκι σε ταινίες όπως ο Θάνατος και η κόρη, ο Πιανίστας και η Ένατη πύλη.

Δικά του είναι επίσης τα μουσικά σκορ των ταινιών Το πορτρέτο μιας κυρίας της Τζέιν Κάμπιον και η Νύχτα μας ανήκει του Τζέιμς Γκρέι.

Από τους πιο υποτιμημένους μουσικοσυνθέτες στην iστορία της κινηματογραφικής μουσικής, ο Κιλάρ δεν προτάθηκε ποτέ για Όσκαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...