Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013

Ρόμπερτ Ρέντφορντ: Ο κανόνας της σιωπής (του)

Μέσα στη μιάμιση ώρα του «Ολα χάθηκαν», δυο μοναχά κουβέντες του Ρόμπερτ Ρέντφορντ είναι αρκετές για να «φωνάξουν» κοντά του το Οσκαρ Ανδρικού Ρόλου που του έχει ξεφύγει


O Ρόμπερτ Ρέντφορντ είναι χαρούμενος. Αν και απολαμβάνει μια υγιέστατη σκηνοθετική (και όχι μόνο) καριέρα, κανείς δεν αναζητά πλέον να τον προσλάβει με την ιδιότητα του ηθοποιού. Αν εξαιρέσει κανείς το παιδικό «Σάρλοτ, η αραχνούλα», όπου δάνεισε τη φωνή του το 2006, η τελευταία ταινία στην οποία έχει παίξει ήταν οι «Αγεφύρωτες σχέσεις» του Λάσε Χάλστρομ το 2005. Γι’ αυτό και όταν τον προσέγγισε ο Τζέι Σι Τσάντορ προτείνοντάς του τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Ολα χάθηκαν», ήταν εκστασιασμένος. Πόσο μάλλον που στα 30 χρόνια που προωθεί την καριέρα νέων σκηνοθετών στο Φεστιβάλ Σάντανς ο Τσάντορ ήταν ο πρώτος που του έκανε τέτοια πρόταση! 


Η ερμηνεία του Ρέντφορντ έρχεται να μας υπενθυμίσει την υποκριτική του υπεροχή. Σε συνδυασμό μάλιστα με την παραίτησή του από το Φεστιβάλ Σάντανς, αυτό ίσως να σημαίνει πως θα τον βλέπουμε λίγο πιο συχνά. Στο «Ολα χάθηκαν», χωρίς να αρθρώνει πάνω από μερικές λέξεις, η ερμηνεία του είναι αφοπλιστικά σωματική και αξιοθαύμαστη - συν τοις άλλοις, έκανε τις περισσότερες και συχνά επικίνδυνες σκηνές μόνος του. «Ηταν πολύ μεγάλη πρόκληση να είσαι μόνος χωρίς κάποιο δεκανίκι, χωρίς διάλογο ή λόγια», ομολογεί και συνεχίζει: «Πιστεύω στην αξία της σιωπής. Τόσο στο σινεμά όσο και στην ίδια τη ζωή. Τη σέβομαι. Οταν εμπιστευτείς τη σιωπή στο σινεμά, αυτό αποκτά μεγάλη δύναμη». Ο ίδιος εμπιστεύτηκε κάποτε τον εαυτό του και πήρε τα ηνία της καριέρας του στα δικά του χέρια. «Σε βαφτίζουν σταρ με ευκολία, και στη συνέχεια το παίρνουν πίσω με την ίδια ευκολία αν η ταινία σου είναι αποτυχία», είχε πει χαρακτηριστικά κάποτε.

«Στην πραγματικότητα, το μόνο που σημαίνει αυτό είναι πως παίρνεις εσύ την ευθύνη για την αποτυχημένη τους ταινία. Οπότε αποφάσισα πως από τη στιγμή που έλεγαν πως φέρω ευθύνη επειδή το όνομά μου εμφανίζεται πάνω από τον τίτλο της ταινίας, θα αναλάβω εγώ την ευθύνη πλήρως. Αυτό ήταν όλο».Αυτό το «όλο» σήμαινε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία του Φεστιβάλ Σάντανς στην αγαπημένη του Γιούτα, τη μαγευτική ορεινή περιοχή όπου ο ίδιος έχει το ράντσο του. «Αλλοι άνθρωποι κάνουν ψυχανάλυση. Εγώ έχω τη Γιούτα», έχει πει. Αυτή η σχέση του με τη φύση έχει καθορίσει και την ακτιβιστική του δράση σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Αυτός ήταν και ο λόγος που, ενώ είναι δηλωμένος Ρεπουμπλικανός, υποστήριξε τον Μπαράκ Ομπάμα όταν ο δεύτερος διακήρυττε τη δέσμευσή του για το περιβάλλον - για να απογοητευτεί αργότερα όταν ο πρόεδρος δεν ανταποκρίθηκε στις υποσχέσεις του. Με έναν τρόπο, αυτή η αγάπη του για τη φύση εμποτίζει και την ερμηνεία του στο «Ολα χάθηκαν». Ωριμος ηθοποιός και έμπειρος φυσιολάτρης, ο Ρέντφορντ φαινόταν ερωτευμένος με τον ρόλο του. Και γι’ αυτό ήταν χαρούμενος. Αλλά όχι όσο εμείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...