Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

Πίσω από την οθόνη: Οι 3 φιναλίστ του Βραβείου LUX

Η Clio Barnard, η Valeria Golino και ο Felix van Groeningen είναι οι τρεις φιναλίστ του κινηματογραφικού Βραβείου LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 


Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν το νικητή, κι εμείς προσφέρουμε λίγη από την καλλιτεχνική σοφία των τριών δημιουργών όπως την μοιράστηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του βραβείου. Από πού αντλούν την έμπνευσή τους και τι κεντρίζει το ενδιαφέρον τους;.


Clio Barnard, The Selfish Giant

Έμπνευση:
…γνώρισα ένα αγόρι με το όνομα Matty που ζούσε στο TheArbor, ένα δρόμο του Bradford. Η ταινία βασίζεται στον ίδιο και στον καλύτερο φίλο του. Διάβαζα το "TheSelfishGiant" στα παιδιά μου όταν ήταν μικρά και πάντα ήθελα να δώσω μία πιο σύγχρονη εκδοχή σ' αυτήν την ιστορία.

Πρόκληση:
Η ιστορία αφορά το πόσο επικίνδυνο είναι να αποκλείεις ένα παιδί, το τι χάνεται με τον αποκλεισμό και όταν οι αξία του παιδιού δεν αναγνωρίζεται. Ο Matty και ο φίλος του ήταν παιδιά μίας περιθωριοποιημένης κοινωνίας - οπότε ήξερα ήδη ποιοι θα παίξουν τον ρόλο των παιδιών. Ο ρόλος του γίγαντα όμως με δυσκόλεψε….

Valeria Golino, Miele

Έμπνευση:
Διάβασα το βιβλίο "Anometuo" του MauroCovacich πριν τρία χρόνια. Τοβρήκαεκπληκτικό. Πολύ σύγχρονο, οδυνηρό και προκλητικό, με έναν τύπο γυναίκας που η ιταλική λογοτεχνία και ο ιταλικός κινηματογράφος δεν είχαν ξαναγνωρίσει.

Πρόκληση:
Ως ηθοποιός, το να ασχοληθώ με τη σκηνοθεσία προϋπέθετε το αντικείμενο να είναι άκρως δύσκολο και να με τραβούσε μακριά από τις πεποιθήσεις μου. Ο θάνατος και η απόφαση να βάλεις τέλος στη ζωή σου... Ήθελα να μιλήσω γι' αυτό χωρίς ιδεολογήματα, χωρίς βεβαιότητες.

Felix van Groeningen, The Broken Circle Breakdown

Έμπνευση:
Όταν είδα την παράσταση για πρώτη φορά εντυπωσιάσθηκα. Όλα τα στοιχεία έδεναν με έναν τέλειο τρόπο και στο σύνολό της, η παράσταση ήταν πραγματικά μεγαλόπρεπη. Χρησιμοποιεί ως αφετηρία ένα ζευγάρι και το χαμό του παιδιού του.. Πώς αυτοί οι δύο άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη θλίψη τους και γιατί δεν έχουν αποκοπεί από την κοινωνία;

Πρόκληση:
Θέλαμε να φτιάξουμε την καλύτερη δυνατή ταινία, γι' αυτό λοιπόν το λόγο χρειάστηκε να κάνουμε δύσκολες επιλογές.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...