Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ - «Hafu»: Η ταινία που μιλά για τον κοινωνικό ρατσισμό στην Ιαπωνία

«Ο κόσμος μου φέρεται σαν να είμαι ξένη», δηλώνει η Αμερικανο-Γιαπωνέζα σκηνοθέτης Μεγκούμι Νισικούρα


Σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση, ένα στα 30 παιδιά που γεννιούνται σήμερα στην Ιαπωνία προέρχεται από οικογένεια όπου ένας τουλάχιστον γονιός δεν είναι Ιάπωνας. Την εμπειρία του «μισού-μισού», εξιστορεί στην ταινία της με τίτλο «Hafu», η σκηνοθέτης Μεγκούμι Νισικούρα, η οποία είναι μισή Γιαπωνέζα και μισή Αμερικανίδα.

«Ο κόσμος μου φέρεται σαν να είμαι ξένη. Οι Ιάπωνες με κοιτούν και μου λένε: “Δε μοιάζεις με Μεγκούμι”», δηλώνει στην Wall Street Journal η νεαρή σκηνοθέτης, η οποία μαζί με την συνάδελφό της, Λάουρα Πέρεζ Τακάγκι, η οποία είναι μισή Γιαπωνέζα και μισή Ισπανίδα, επί τρία χρόνια κατέγραψε την εμπειρία της στην κάμερα.

Στο «Hafu», όμως, μιλούν και άλλοι Ιάπωνες, που όπως η Μεγκούμι και η Λάουρα έχουν βιώσει προκλήσεις στη γλώσσα και τον πολιτισμό.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Ντέιβιντ, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Γκάνα και μετακόμισε στο Τόκιο σε ηλικία έξι ετών. Τώρα, συγκεντρώνει χρήματα ώστε να χτίσει σχολείο στη γενέτειρά του και να μείνει σε επαφή με τις αφρικανικές ρίζες του.

«Εύχομαι σε 20 χρόνια να μπορέσω να συναντήσω έναν απόφοιτο από το σχολείο που χτίζουμε και να μάθω πώς άλλαξε η ζωή του», δηλώνει ο Ντέιβιντ, ενώ για τον κοινωνικό αποκλεισμό που ένιωσε στην Ιαπωνία, σχολιάζει: «Θα ήθελα να δω μία Ιαπωνία που εκτιμά τον κόσμο με πολυπολιτισμικό υπόβαθρο. ‘Ηρθε η ώρα η χώρα να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα».

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Νισικούρα, η ταινία είναι ένα ταξίδι που ανακαλύπτει την εμπειρία των Ιαπώνων που προέρχονται από μεικτές οικογένειες. Η ταινία ακολουθεί τη ζωή πέντε «hafus», ο ιαπωνικός όρος για ανθρώπου που είναι μισοί Ιάπωνες, οι οποίοι διαπιστώνουν μέρα με την ημέρα τι σημαίνει να είναι ανήκει κανείς σε μία πολυπολιτισμική οικογένεια σε μία χώρα που υποστηρίζει τον εθνικό της χαρακτήρα.

«Ανεξαρτήτως από πού κατάγεσαι, αυτή η ιστορία δεν αφορά μοναχά στους μισούς Ιάπωνες, αλλά για την επιθυμία του ανθρώπου να βρει την αποδοχή από τους υπόλοιπους», αναφέρει η Τακάγκι για την ταινία, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τις δημιουργούς της, αλλά και οργανώσεις όπως η The Japan Foundation και την Asian American Media με βάση το Σαν Φρανσίσκο.


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...