Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

Αυτό το νεοκλασικό είναι ο πρώτος κινηματογράφος του κόσμου


Με ένα μεγάλο γκαλά θα γιορτάσουν απόψε οι Γάλλοι, την επαναλειτουργία του θρυλικού κινηματογράφου Eden, όπου οι πρωτοπόροι αδελφοί Λυμιέρ έπαιζαν τις πρώτες και μοναδικές στον κόσμο ταινίες τους το 1899.

Ο παραλιακός δρόμος της πόλης Λα Σιοτά κοντά στη Μασσαλία θα υποδεχτεί μεγάλους αστέρες όπως η γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός, η Ναταλί Μπέι και ο Γαλλο-πολωνός σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι.

Όπως αναφέρει η Telegraph, για την συγκεκριμένη εκδήλωση, οι ξύλινες καρέκλες αντικαταστάθηκαν με άνετα κόκκινα βελούδινα καθίσματα, η πρόσοψη βάφτηκε με κίτρινο χρώμα και τα δάπεδα που ήταν καλυμμένα με μοκέτα είναι τώρα από ξύλο βελανιδιάς. Ο παλαιότερος κινηματογράφος του κόσμου είχε κλείσει απο το 1995.


Στην αίθουσα του Eden οι αδελφοί Αύγουστος και Λουί Λυμιέρ,στις 21 Μαρτίου του 1899 πρόβαλαν με τις αυτοσχέδιες μηχανές τους τις πρώτες ταινίες τους, αφήνοντας με ανοιχτό το στόμα 250 θεατές. Εκείνη την εποχή το θέατρο ανήκε στον Ραούλ Γκαλό, έναν φίλο του πατέρα των αδελφών Λυμιέρ, του πλούσιου βιομήχανου Αντουάν Λυμιέρ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...