Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

Ρέντφορντ εναντίον Γουάινστιν: «Εκανες το ανεξάρτητο φεστιβάλ μου τσίρκο διασημοτήτων»

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ρέντφορντ τα βάζει με τον μεγαλοπαραγωγό που έκανε χολιγουντιανό το Φεστιβάλ του Σάντανς

Χάρβεϊ Γουάινστιν.
«Τσίρκο διασημοτήτων» κατάντησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς πιστεύει ο ιδρυτής του Ρόμπερτ Ρέντφορντ και για αυτό κατηγορεί τον μεγαλοπαραγωγό του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν.

Σύμφωνα με τον αμερικανό ηθοποιό, το φεστιβάλ έχει πλέον απορροφηθεί από το σύστημα και έχει χάσει την παλιά του αίγλη και την καλλιτεχνική μοναδικότητά του. «Ο Γουάινστιν πάντα ήθελε να είναι ο άρχοντας του Χόλιγουντ. Εχει καθαρά εμπορική νοοτροπία. Δεν τον ενδιέφερε τίποτα άλλο. Το μόνο που ήθελε ήταν να ταυτίσει το φεστιβάλ με τον κόσμο του Χόλιγουντ», λέει ο Ρέντφορντ. «Σιγά σιγά, άρχισαν να έρχονται οι διάσημοι ηθοποιοί. Ακολούθησαν οι παπαράτσι και μετά ήρθε και η μόδα. Μετά τη μόδα, ξαφνικά, είχαμε και την Πάρις Χίλτον να σκάει μύτη στο φεστιβάλ μας. Ενιωθα ότι μας είχαν καταβροχθίσει».

Η Πάρις Χίλτον στο Φεστιβάλ του Σάντανς
το 2004. Η παρουσία της εκεί ήταν
το πρώτο μεγάλο σοκ
για τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ
Ο 77χρονος ηθοποιός, στο πλαίσιο της προώθησης της νέας του ταινίας, «Ολα χάθηκαν», όπου υποδύεται έναν μοναχικό ναύτη που αγωνίζεται να επιβιώσει στον Ινδικό Ωκεανό μετά την καταστροφή του σκάφους του, εξέφρασε τη μεγάλη του δυσαρέσκεια για τη σημερινή μορφή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς.

Ολα άρχισαν το 1978 όταν ο Ρέντφορντ συγκέντρωσε μια ομάδα φίλων και συναδέλφων του στα απομονωμένα βουνά της Γιούτα. Σκοπός του ήταν να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο φεστιβάλ ποιοτικού κινηματογράφου, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και το κυνήγι της εμπορικότητας, το οποίο θα στέγαζε τα όνειρα, τη δημιουργικότητα και το προσωπικό όραμα κάθε νέου και ανερχόμενου καλλιτέχνη της Εβδομης Τέχνης.

Εχουν περάσει 35 χρόνια από τότε που πρωτοξεκίνησε το Φεστιβάλ Σάντανς. Ο Ρέντφορντ κατηγορεί τον Γουάινστιν για όλη αυτήν την τρέλα και υστερία που περιβάλλει το φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια. Ισχυρίζεται πως εκείνος, από ένα διακριτικό, ιδιαίτερο και πρωτότυπο φεστιβάλ με προοδευτικές ταινίες, το μετέτρεψε στο τσίρκο διασημοτήτων, κινηματογραφικών εταιρειών, μεγάλων παραγωγών ταινιών και παπαράτσι που είναι σήμερα. Η εικόνα αυτή, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την αρχική ιδέα του Ρέντφορντ.

Ο ηθοποιός πάντοτε επιθυμούσε το φεστιβάλ του να είναι ένας χώρος αληθινής τέχνης και δημιουργίας, περιβαλλόμενος από ένα ψηλό τείχος που θα το προστάτευε από τον «αστραφτερό κόσμο» του Χόλιγουντ, όπου η δημοσιότητα, η εμπορικότητα και το κουτσομπολιό είναι τα ζητούμενα. Αυτό το προστατευτικό τείχος έχει τώρα γκρεμιστεί και τα φώτα της δημοσιότητας έχουν τραβήξει την προσοχή από τις ταινίες στις κοσμικές εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...