Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013

«The Grandmaster» - Ο δάσκαλος του Μπρους Λι

Η «ΕΡΩΤΙΚΗ επιθυμία» του Γουόνγκ Καρ Βάι έχει κατακτήσει επάξια μια θέση στην παγκόσμια ερωτική κινηματογραφική ανθολογία, κατατάσσοντας τον Κορεάτη σκηνοθέτη σε έναν από τους μεγαλύτερους εν ζωή δημιουργούς.


Το «2046» απλώς επιβεβαίωσε αυτήν τη διαπίστωση. Με ανυπομονησία περιμένουμε τη νέα ταινία «The Grandmaster» του μεγάλου auteur. Πρόκειται για τη βιογραφία του Ιπ Μαν, ενός από τους θρυλικούς grandmasters του Κουνγκ Φου του 20ού αιώνα και δασκάλου του Μπρους Λι. Η ταινία σήκωσε την αυλαία του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Στιλιζάρισμα, χορογραφημένες σκηνές δράσης, εικαστική λεπτομέρεια σε ένα φιλμ που ουσιαστικά μιλά για την κινεζική Ιστορία και την παράδοση του Κουνγκ Φου.

Βρισκόμαστε στην Κίνα του '30. Ο Ιπ Μαν (Τόνι Λιουνγκ) αφηγείται τη ζωή του και μιλά για την αγαπημένη του γυναίκα και την τέχνη του Κουνγκ Φου στην οποία τάχθηκε: θα έρθει η ώρα που θα αναμετρηθεί με τους αντιπάλους του σε όλη την επικράτεια και θα καταφέρει να κερδίσει τους πάντες - ακόμα και τον grandmaster Γκονγκ σ' ένα εγκεφαλικό παιχνίδι ευφυΐας. Αυτό δεν θα το ανεχτεί η Ιρ Γκονγκ (Ζανγκ Ζιγί), περήφανη μοναχοκόρη του grandmaster, η οποία θα μονομαχήσει μαζί του. Ομως η ζωή έχει γυρίσματα: ο Ιπ Μαν, μετά την επέλαση των Ιαπώνων το '38, και τον εμφύλιο πόλεμο, θα καταλήξει φτωχός και εξόριστος...

Αξίζει να αναφέρουμε πως η ταινία είναι χορογραφημένη από τον grandmaster του είδους Γιουέν Γου-Πινγκ («The Matrix», «Ο Τίγρης κι ο Δράκος»). Από την Πέμπτη στα σινεμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...