Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013

VIDEO - Άραβες και Ισραηλινοί συνυπάρχουν στη νέα ταινία του 'Αμος Γκιτάι

Amos Gitai at the 2008 Toronto International F...
Amos Gitai  (Photo credit: Wikipedia)

Μια νεαρή δημοσιογράφος επισκέπτεται μια μικρή κοινότητα Αράβων και Εβραίων που ζουν αρμονικά στην Jaffa στη νέα ταινία του σημαντικού σκηνοθέτη Amos Gitai με τίτλο Ana Arabia.


Μια νεαρή δημοσιογράφος αποφασίζει να μάθει περισσότερα για μια μικρή κοινότητα της πόλης του Τελ Αβιβ, της Jaffa, στην οποία ζουν χωρίς προβλήματα Άραβες και Εβραίοι μαζί. Η ταινία που αποτελεί επίσημη επιλογή του Φεστιβάλ, έγινε γνωστή αρχικά πρώτα για την αισθητική της, τραβηγμένη απόκλειστικά με μονόπλανηsteadycam μηχανή. 

Μερικώς εμπνευσμένη από μια αληθινή ιστορία μιας Εβραίας επιζήσασας του Ολοκαυτώματος που παντρεύτηκε έναν Παλαιστίνιο και έκανε μαζί του πολλά παιδιά, η ταινία ακουμπάει τα ευαίσθητα θέματα της περιοχής που αφορούν την ιστορία, την δυσκολία της πολυ-πολιτισμικής αγάπης, αλλά και την αλλαγή των πληθυσμών στην περιοχή. Όλα θέματα που δυσκολεύουν αρκετά τους πολιτικούς του Ισραήλ.

Η εικοσάχρονη Γιαέλ φτάνει σε μια γειτονιά με ερειπωμένα και κακοδιατηρημένα κτίρια στην Jaffa, την Αραβοκρατούμενη γειτονιά του Τελ Αβιβ. Η Γιαέλ θέλει να γράψει την ιστορία μιας Εβραίας που γλύτωσε από τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως για να φτάσει να παντρευτεί έναν Παλαιστίνιο, να αλλάξει θρησκεία και να κάνει πολλά παιδιά. Την έλεγαν Hanna Klibanov αλλά έμεινε γνωστή ως “Ana Arabia,” που σημαίνει στα Εβραικά “Εγώ η Αραβίδα”.

Ο ανδρας της Χάνα, ο Γιουσούφ, χαιρετάει την Γιαέλ την συστήνει στην γειτονιά και με το μοναδικό τρόπο του Αμός Γκιτάι, μπαίνουμε σε μια εξιστόρηση με ωμό συναίσθημα, χιούμορ, ειρωνεία και νοσταλγικότητα.

Με ταινίες όπως το «Κιπούρ», η «Κεντμά» και το «Καντός», ο 62χρονος ισραηλινός σκηνοθέτης Αμός Γκιτάι έχει εδώ και πολλά χρόνια κατακτήσει δικαιωματικά τη θέση του διεθνούς πρεσβευτή του κινηματογράφου της πατρίδας του. Πολιτικοποιημένος, αιχμηρός και άφοβος εκφραστής ριζοσπαστικών απόψεων που εύκολα μπορούν να ενοχλήσουν, ο Γκιτάι στον οποίο και πέρσι το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έκανε μεγάλο αφιέρωμα, μπορεί να ταρακουνήσει τα νερά με τον καλύτερο τρόπο. Τον κινηματογράφο.

Με το «Ana Arabia», διεκδικεί τον Χρυσό Λέοντα μαζί με τον δικό μας Αλέξανδρο Αβρανά.


Δείτε εδώ το trailer

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...