Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013

Πέθανε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Άγγελος», Γιώργος Κατακουζηνός (VIDEO και ΑΦΙΕΡΩΜΑ)

Η ταινία-σήμα κατατεθέν του σκηνοθέτη συγκλόνισετο 1982 την ελληνική κοινωνία - Η πρώτη ελληνική ταινία που ασχολήθηκε με το θέμα της ομοφυλοφιλίας


Σε ηλικία 70 ετών «έφυγε» σήμερα ο σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός, ο οποίος συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία με την ανατρεπτική και πετυχημένη ταινία «Άγγελος».

Το 1982 βγήκε στις σκοτεινές αίθουσες η ταινία που έμελλε να γίνει το σήμα κατατεθέν του Κατακουζηνού. Ο «Άγγελος» έγινε τότε τεράστια εμπορική επιτυχία, ενώ συγκλόνισε το Πανελλήνιο, καθώς ήταν βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Στις 7 Απριλίου του 1976, συνελήφθηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια ο 19χρονος ναύτης Χρήστος Ρούσσος για τη δολοφονία του ερωτικού του συντρόφου και επίσης ναύτη 22χρονο Ανέστη Παπαδόπουλο.

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία που ασχολήθηκε με το θέμα της ομοφυλοφιλίας στην Ελλάδα, τους τραβεστί, τις «κακόφημες πιάτσες», καθώς και ολόκληρο το πλαίσιο αντιμετώπισης αυτής της πραγματικότητας από την κοινωνία της εποχής.

Η ταινία προκάλεσε μία σειρά αντιδράσεων, πριν καν γυριστεί. Αρχικά το σενάριο απορρίφθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού υπό το φόβο ενδεχόμενων αντιδράσεων, για να χρειαστεί στη συνέχεια η συνεδρίαση της πενταμελούς επιτροπής που αποτελούσε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ώστε η ταινία να χρηματοδοτηθεί. Τελικά με ψήφους 4-1 η πρόταση έγινε δεκτή, με μόνη μειοψηφούσα την εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά.

Με το ξεκίνημα της προβολής, ο ίδιος ο Χρήστος Ρούσσος κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας τη διακοπή της με το σκεπτικό των σεναριακών αυθαιρεσιών, καθώς στην πραγματικότητα ο ίδιος ουδέποτε μεταμφιέστηκε σε τραβεστί, αντίθετα έφτασε ως το έγκλημα αρνούμενος να δεχθεί τις σε βάρος του ασφυκτικές πιέσεις. Επιπλέον, ο σκηνοθέτης παρουσίασε τα μέλη της οικογένειάς του να φέρονται και να αντιδρούν διαφορετικά απ' ότι στην πραγματικότητα.Ωστόσο ο ίδιος πολλά χρόνια αργότερα παραδέχθηκε ότι παρά την παραποίηση των γεγονότων, η προβολή της ταινίας και η αποδοχή της από τον κόσμο με την παράλληλη μεταστροφή της κοινής γνώμης που ως τότε ήταν σε βάρος του, τον βοήθησε αποφασιστικά στην προσπάθειά του να διεκδικήσει στη συνέχεια τον μετριασμό της ποινής του. Μιας επεισοδιακής όπως εξελίχθηκε προσπάθειας, που πάντως κατέληξε το 1990 στην απονομή χάριτος από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ο σκηνοθέτης γύρισε κι άλλες ταινίες που προκάλεσαν αίσθηση, όπως τη «Ζωή (Μια ωραία πεταλούδα)», το 1994, με σενάριο βασισμένο στην υπόθεση δολοφονίας της Ζωής Γαρμάνη από τον σύζυγό της, Παναγιώτη Φραντζή. Αφού την σκότωσε ο Φραντζής τεμάχισε την σορό της η οποία ανακαλύφθηκε στα σκουπίδια στις 24 Απριλίου του 1987.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Κατακουζηνός
Γεννήθηκε το 1943 στην Αλεξάνδρεια και μετά τις κινηματογραφικές σπουδές του στην Αθήνα και το Παρίσι, εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές ταινίες πριν υπογράψει την πρώτη δημιουργία του.

Υπήρξε επίσης σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση και ως το τέλος, παρά την ταλαιπωρημένη υγεία του ήταν ενεργό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών. Τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Υγεία.

Η κηδεία του θα γίνει από το Α' Νεκροταφείο την Τετάρτη 14 Αυγούστου στις 11.30

Ηθοποιός

Κιέριον (1968)

Σκηνοθεσία

Άγγελος (1982)
Απουσίες (1987)

Σενάριο

Άγγελος (1982)
Απουσίες (1987)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...