Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

Με διαμαρτυρίες ξεκινά απόψε η 70ή Μόστρα του κινηματογράφου

Η ταινία έναρξης του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας «Gravity»

Του ΝΙΝΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ / enet.ge

Με διαμαρτυρίες των σκηνοθετών για την ειδική φορολογία στην παραγωγή ταινιών από μέρους της κυβέρνησης αναμένεται να ανοίξει σήμερα το 70ό κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας.

Οι διαμαρτυρίες θα γίνουν με μορφή αποχώρησης των σκηνοθετών και άλλων εκπροσώπων του κλάδου από την αίθουσα της τελετής έναρξης, σε περίπτωση που στην αίθουσα παρευρεθούν εκπρόσωποι του κράτους. Το Φεστιβάλ, που γιορτάζει φέτος τα 70 χρόνια του, κάνει απόψε έναρξη με την προβολή, εκτός συναγωνισμού, της αμερικανικής περιπέτειας επιστημονικής φαντασίας «Gravity», του Αλφόνσο Κουαρόν, γύρω από τις προσπάθειες ενός αστροναύτη και μιας γιατρού να επιβιώσουν όταν, ύστερα από ατύχημα, το διαστημόπλοιό τους περιφέρεται ακυβέρνητο στο Διάστημα. Στην επίσημη έναρξη αναμένεται να παρευρεθούν εκτός από τον σκηνοθέτη και οι πρωταγωνιστές της ταινίας, Τζορτζ Κλούνι και Σάντρα Μπούλοκ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη φετινή Μόστρα η Ελλάδα έχει και πάλι, όπως και πέρσι, ξεχωριστή θέση, με την ταινία «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά να συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα. Η ταινία του Αβρανά που καταπιάνεται γύρω από την περίεργη αυτοκτονία ενός μικρού κοριτσιού και στηρίζεται σε αληθινό γεγονός, θα προβληθεί στο Λίντο την επόμενη Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου. Ελληνική γεύση και στο ανεξάρτητο τμήμα «Μέρες των δημιουργών», όπου συμμετέχει η ταινία «Kill your darlings» του Ελληνοαμερικανού Τζον Κροκίδα. Ακόμη, στο ίδιο τμήμα προβάλλεται και η βουλγαρική ταινία «Αποξένωση», του Μίλκο Λαζάροφ, με πρωταγωνιστή τον Ελληνα Χρήστο Στέργιογλου.

Το Φεστιβάλ άρχισε στην πραγματικότητα χθες το βράδυ ανεπίσημα, όπως και πέρσι, με την προβολή στην «Αρένα» του Campo San Polo της αναπαλαιωμένης κόπιας της βραβευμένης πριν από 50 χρόνια με το Χρυσό Λιοντάρι ταινίας «Τα χέρια πάνω από την πόλη» (1963), του Φραντσέσκο Ρόζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...