Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

Πέθανε η Αλίντα Δημητρίου (2 Video)Πέθανε σε ηλικία 78 ετών η σκηνοθέτιδα Αλίντα Δημητρίου, δημιουργός δεκάδων ντοκιμαντέρ. Ιδιαίτερα γνωστή έγινε για την τριλογία ταινιών για τις γυναίκες στην αντίσταση, τον εμφύλιο και τη χούντα.

H Αλίντα Δημητρίου άφησε την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ιδιαίτερα γνωστή έγινε για τις ταινίες της «Πουλιά στους βάλτους», «Η ζωή στους βράχους» και «Τα κορίτσια της βροχής» στις οποίες η Αλίντα Δημητρίου κατάφερε να απεικονίσει τον αγώνα που έδωσαν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια σημαντικών ιστορικών γεγονότων του 20ου αιώνα στην Ελλάδα.

Συνεπής στην πολιτική άποψή της, η Αλίντα Δημητρίου ασχολήθηκε από τη δεκαετία του '70 με υπευθυνότητα και ιδιαίτερο ταλέντο με το ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες της πάντοτε εστιάζουν σε σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά θέματα της Ελλάδας («Σπάτα», «Θέατρο στο βουνό», «Ανθρώπινα δικαιώματα», «Ολοι εμείς» κ.ά.). Το έργο της ξεχώρισε, αγαπήθηκε και κέρδισε διακρίσεις σε φεστιβάλ, περισσότερο όμως στην καρδιά του κοινού.

Ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού της ΔΗΜΑΡ για τον θάνατο της Αλίντας Δημητρίου


"Η Αλίντα Δημητρίου, μια σημαντική ελληνίδα σκηνοθέτιδα, έφυγε σήμερα από τη ζωή.

Αφοσιωμένη στο ντοκιμαντέρ και στις ταινίες μικρού μήκους άφησε πλούσιο έργο, που επικεντρώνεται στη συμμετοχή των γυναικών στους πολιτικούς αγώνες. Η τριλογία της για τις γυναίκες στην Κατοχή, στον Εμφύλιο και στη Χούντα αποτελεί την παρακαταθήκη της στις επόμενες γενιές. Παράλληλα γύρισε πάνω από πενήντα ταινίες τεκμηρίωσης για την τηλεόραση και έγραψε και μετέφρασε άρθρα σε κινηματογραφικά περιοδικά. Δικό της έργο είναι, τέλος, η πολύ σημαντική «Φιλμογραφία Ταινιών Μικρού Μήκους».

Η Αλίντα Δημητρίου σε όλη της τη ζωή υπηρέτησε την αριστερά με συνέπεια, εκτός κομματικών μηχανισμών, αδέσμευτη και ανεξάρτητη.

Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους της".

Η σκηνοθέτης μιλά για τις γυναίκες:

Τρέιλερ από την τελευταία της ταινία:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...