Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Γαβράς: Στον αγώνα για τη διάσωση ιστορικού σινεμά της Κων/πολης


(φωτογραφία: από τον λογαριασμό @kkarsan στο Twitter)
Κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης καθώς και καλλιτέχνες, εντός και εκτός Τουρκίας, ανάμεσα στους οποίους και ο Κώστας Γαβράς, συμμετέχουν στον αγώνα κατά της κατεδάφισης του ιστορικού κινηματογράφου Εμέκ, στη συνοικία Μπέγιογλου. Ο Έλληνας σκηνοθέτης διαδήλωσε την Κυριακή, στο πλευρό χιλιάδων πολιτών, ενώ σε γραπτή δήλωσή του καλεί τον Τούρκο πρωθυπουργό να παρέμβει, ώστε να σωθεί ο κινηματογράφος.

Το Εμέκ χτίστηκε το 1884 και ο κινηματογράφος λειτούργησε από τη δεκαετία του 1940. Το 2010 ανακοινώθηκαν τα σχέδια της κατεδάφισής του, προκειμένου να χτιστεί ένα εμπορικό κέντρο, που θα περιλαμβάνει πολυκινηματογράφο (multiplex). Από τότε πραγματοποιούνται συνεχώς διαδηλώσεις, προκειμένου να σωθεί το ιστορικό κτίριο και να μην υλοποιηθεί το «σχέδιο Ταξίμ», που αφορά στην ανάπλαση της συνοικίας Μπέγιογλου.

Η τελευταία διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 7 Απριλίου, με πορεία και ολιγόωρη κατάληψη του κινηματογράφου. Εκτός από τον Κώστα Γαβρά, στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο βρετανός βραβευμένος σκηνοθέτης Mike Newell, ο γερμανός σκηνοθέτης Jan Ole Gerster και ο χιλιανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Marco Bechis. Η τούρκικη αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού, προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές, ενώ τέσσερα άτομα προσήχθησαν, ανάμεσά τους και ο κριτικός κινηματογράφου Berke Gol.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...