Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

10 χρόνια Wildlife Vaasa Festival με τη συμμετοχή ελληνικών ταινιών και ντοκιμαντέρ


Το Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας προωθώντας την συνεργασία με το Φεστιβάλ Wildlife Vaasa Festival της Φινλανδίας προβάλει μια επιλογή από τις βραβευμένες ταινίες του τον Νοέμβριο στα πλαίσια του φεστιβάλ στην όμορφη πόλη της Vaasa .Η συνεργασία προωθεί τους σκοπούς του Φεστιβάλ που είναι η εξωτερίκευση της ελληνικής παραγωγής.Το Φεστιβάλ με σωστά βήματα διεθνοποίησης αρχίζει να καταλαμβάνει ένα μέρος στο παγκόσμιο χάρτη των δημιουργών ,με τις πολύ καλές συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο.

Στόχος είναι να προωθηθούν ακόμα περισσότερο οι ελληνικές ταινίες αλλα και η συμμετοχή πολύ σημαντικών ξένων ταινιών και αφιερωμάτων στο επερχόμενο 3ο Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας. Ο Κινηματογράφος μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη και την προβολή της τοπικής και της περιφερειακής πολιτιστικής ταυτότητας και ποικιλομορφίας. Με αυτή του την ιδιότητα άλλωστε, αναδεικνύεται σε πρωτεύοντα παράγοντα ανάπτυξης των ευρωπαϊκών κοινωνικών αξιών και λειτουργίας των δημοκρατικών κοινωνιών, καθώς τα οπτικοακουστικά έργα δύνανται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη συγκρότηση της Ελληνικής και ευρύτερα της Ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Οι Ταινίες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ είναι:

Βραβείο Ντοκιμαντέρ "Γιάννης Λάμπρου": Γκουζιώτης Δημήτρης - "Από Πηλό"
Τιμητική διάκριση Ντοκιμαντέρ: Κασπίρης Γιάννης - "Με λένε Στέλιο"
Βραβείο Διεθνών Συμμετοχών: Maurizio Von Trapp - "Miss Mia Meows"
Βραβείο Μοσυικής Σύνθεσης Χατζηγιαννάκης Δημήτρης – "Miss Mia Meows – Matador – China Doll"
Βραβείο σκηνοθεσίας: Πιζάνια Ήρια - "China Doll"
Βραβείο σπουδαστικής ταινίας: Γκώτσης Δημήτρης - Roland Rammul "Hidden Life"

Ευρωπαική Πρεμιέρα κάνει το Κινηματογραφικό Ντοκιμαντέρ του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας και Παραγωγού σκηνοθέτη Χρήστου Ν. Καρακάση «Μορφογένεση Δημήτρης Μάντικας» διάρκειας 25 Λεπτών .
 
Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής Ηλίας Μισσύρης, είναι ένας Έλληνας που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Φεστιβάλ της Φινλανδίας.

Αναφέρει ο ίδιος: Καθώς έληξε η προθεσμία συμμετοχής ταινιών για το 10 Wildlife Vaasa Festival, ανακοινώθηκαν πρόσφατα τα αποτελέσματα συμμετοχής με 45 συνολικά χώρες να συμμετέχουν, συνεισφέροντας συνολικά 283 ταινίες. Από αυτές, οι 149 υποβλήθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό ντοκιμαντέρ για τη Φύση και οι 104 ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα για παιδιά και νέους με πάρα πολύ ενδιαφέρουσες περιβαλλοντικές- αλλά και μη- ταινίες φτιαγμένες από παιδιά και νέους απο όλο τον κόσμο. Επίσης υποβλήθηκαν πολλές βραβευμένες ταινίες που συμμετέχουν εκτός συναγωνισμού, δεδομένου ότι φέτος το φεστιβάλ γιορτάζει τα 10 χρόνια του και έτσι πέντε συνεργαζόμενα φεστιβάλ απο την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία την Αρμενία και την Ελλάδα συμβάλλουν και αυτά στη γιορτή αφιερώνοντας επιλογές των πρόσφατα βραβευμένων ταινιών τους.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται δυναμικά και στα 2 τμήματα του φεστιβάλ με συνολικά 19 ταινίες που υποβλήθηκαν από το Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας, το Camera Zizanio αλλα και από σχολεία από όλη την Ελλάδα όπως το 5ο Δημοτικό σχολείο Χολαργού και την περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γυμνάσιου Ορεστιάδας που υπέβαλαν και αυτά τις ταινίες τους ξεχωριστά. Τέλος, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Νικόλας Κούτσικας και ο κινηματογραφιστής Κυριάκος Στυλιανόπολος έχουν βάλει την υπογραφή τους σε μεγάλου προϋπολογισμού ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό, ο πρώτος σε 2 συμπαραγωγές της E.B.U Eurovision τις Carbon Public Enemy No.1 (με συμμετοχή και της ΕΡΤ) και την Tipping Point, παραγωγή της Georama TV και ο δεύτερος στην βραβευμένη ινδική ταινία The Fall of Jataayu.Ετσι, παρ όλο τις δύσκολες εποχές και την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας, η Ελλάδα εκπροσωπείται δυναμικά στο φεστιβάλ χάρη στη καλή δικτύωση και συνεργασία σε επίπεδο φεστιβάλ άλλα και χάρη στο θετικό πνεύμα και στις μεγάλες προσπάθειες όλων αυτών των ανθρώπων που συμμετέχουν καθότι τα ελληνικά κινηματογραφικά φεστιβάλ που για χρόνια εκπροσωπούσαν άξια την πατρίδα μας σε παγκόσμιο επίπεδο, τώρα λόγω της κρίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης γι αυτό το ελληνικό κράτος μέσω του υπουργείου πολιτισμού πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση των κινηματογραφικών φεστιβάλ αυτών γιατι μόνο αυτά μέσω των ταινιών τους εκπροσωπούν επάξια τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο και αποκαθιστούν την θέση της στον Πολιτισμό και τις Τέχνες ενάντια στην λάσπη που έχουν ρίξει τα ξένα μαζικά μέσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...