Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Με την ταινία «Κάποτε στην Ανατολία» ξεκινά το 24ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Με τη βραβευμένη τούρκικη ταινία «Κάποτε στην Ανατολία» του Νούρι Μπιλγκέ Τσεϊλάν, που απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών, θα σηκώσει αυλαία το 24ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στις 26 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο «Απόλλων» στην Σταδίου.

Το Μεγάλο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Οκτωβρίου έως και τις 2 Νοεμβρίου.

Στις οκτώ μέρες της διάρκειας του Φεστιβάλ, περισσότερες από 50 ταινίες από την Ευρώπη και άλλες ηπείρους θα παρουσιαστούν στον κινηματογράφο «Απόλλων Cinemax Class» και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Μεγάλα αφιερώματα στον Ακίρα Κουροσάβα, στον Σάμιουελ Φούλερ και στον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του '90, θα φιλοξενηθούν στο πλαίσιο του 24ου Πανοράματος.

Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν τρία από τα αριστούργημα του Ακίρα Κουροσάβα 101 χρόνια μετά τη γέννησή του.

Ο λόγος για την επική περιπέτεια, τους «Επτά Σαμουράι», που τον έκανε γνωστό στη Δύση, τον «Κοκκινογένη», που αφηγείται τη μαθητεία ζωής ενός νέου γιατρού δίπλα στον ιδεαλιστή Τοσίρο Μιφούνε και το «Dodes'kaden». Πρόκειται για την πρώτη έγχρωμη ταινία του, η οποία καταγράφει με ονειρικό τρόπο τη ζωή των κατοίκων μιας άθλιας παραγκούπολης. Η εμπορική αποτυχία της συγκεκριμένης ταινίας στην Ιαπωνία, βύθισε τον Ιάπωνα σκηνοθέτη στην κατάθλιψη και τον υποχρέωσε να αναζητήσει χρηματοδότηση έξω από την πατρίδα του.

Το 24ο Πανόραμα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του Σάμιουελ Φούλερ, το 2012 και μετά την επιτυχία του περσινού αφιερώματος στον Αμερικανό σκηνοθέτη, ολοκληρώνει φέτος την ενδοσκόπησή του στο καθ' όλα επιδραστικό έργο του μεγάλου αυτού δημιουργού.

Στις ταινίες που επιλέχθηκαν στο Πανόραμα για το αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του '90, αναδεικνύεται πρώτα απ' όλα η συνέχεια με το παρελθόν, που εκφράζεται από τους εκπροσώπους της προηγούμενης γενιάς.

Το φετινό 24ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Πολιτισμού και του ΟΠΑΠ.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...