Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011

Τιμούν τον Μιχάλη Κακογιάννη

Τον σκηνοθέτη της «Στέλλας» και του «Ζορμπά» τιμά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θεσπίζοντας το Βραβείο Μιχάλη Κακογιάννη, το οποίο θα απονέμεται κάθε χρόνο σε ελληνική ταινία.

«Το βραβείο αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στον σκηνοθέτη που άνοιξε τον δρόμο για την ελληνική κινηματογραφία στο διεθνές στερέωμα, ενέπνευσε τις νεότερες γενιές δημιουργών και άφησε πίσω του ένα έργο ανεκτίμητο» ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ.

Ευχή και θέληση όλων είναι αυτό το βραβείο να αποτελέσει κίνητρο για τους Ελληνες δημιουργούς, ώστε να βοηθήσει ουσιαστικά την κινηματογραφική τους διαδρομή και το κοινό να αγκαλιάσει το έργο τους με την ίδια θέρμη που στήριξε το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να παρουσιαστεί ένα εκτενές αφιέρωμα στον αείμνηστο μεγάλο δημιουργό των καρέ και στο οποίο μπορεί να προβληθεί ανέκδοτο υλικό από τη ζωή, τη δράση και την καλλιτεχνική πορεία του στην Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό.

Μετά τον θάνατο του Μιχάλη Κακογιάννη, προέδρου και ιδρυτή του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», αποφασίστηκε, ως καθημερινός φόρος τιμής στη μνήμη του, να συνεχίσει το Ιδρυμα στον δρόμο που εκείνος έδειξε και που εκείνος θα ήθελε, ως φορέας καλλιτεχνικής δημιουργίας και τόπος συνάντησης τέχνης και κοινωνίας, πάντα με τις πόρτες του ανοιχτές γεμάτο δραστηριότητα και ζωή».

Αυτό θα κάνει και το νέο Δ.Σ. με πρόεδρο την αδελφή του αξέχαστου δημιουργού Γιαννούλα Κακογιάννη-Wakefield, αντιπρόεδρο τη Μεταξία Τσιρτάβη (Ξένια Καλδάρα), υπεύθυνη έως χθες της καθημερινής λειτουργίας του Ιδρύματος, και μέλη τούς Βασίλη Δεληκατερίνη (ταμία), Γιώργο Μηνούδη (γραμματέα), Γιώργο Γεωργή (μέλος) και την Αμάντα Κακογιάννη.

Στο μεταξύ, τοποθετήθηκε το νέο Δ.Σ. του οργανισμού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με πρόεδρο τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, τον αντιπρόεδρο Γιάννη Σμαραγδή και τα μέλη Βικτωρία Γεωργουβέλα, Γιωργανδρέα Ζάννο, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Σπύρο Πέγκα και Φίλιο Στάγκο.


ΝΙΚΟΣ ΜΟΣΧΟΒΟΣ /ESPRESSO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...