Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2010

Σοκ και οργή για την ταινία με τη σκηνή βιασμού ενός βρέφους!

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το περιεχόμενο της ταινίας τρόμου «A Serbian Film» του Σερντάν Σπασόγεβιτς η οποία μεταξύ άλλων σκηνών βίας και σεξ περιλαμβάνει και το αποτρόπαιο θέαμα βιασμού ενός βρέφους.

Η ταινία αναμένεται να προβληθεί στο πλαίσιο του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X αφού στο πρόγραμμα του έχει συμπεριληφθεί κανονικά.

Συγκεκριμένα, το φιλμ παρακολουθεί έναν πορνοστάρ που βυθίζεται σε σκοτεινά μονοπάτια ενώ
.σε μία εκ των σκληρών σκηνών του, προβάλλεται ο βιασμός ενός νεογέννητου βρέφους!

Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία επρόκειτο να προβληθεί στο Φεστιβάλ FrightFest του Λονδίνου, κάτι που δεν έγινε τελικά, αφού το Βρετανικό Συμβούλιο Κινηματογραφικής Δεοντολογίας (BBFC) αποφάσισε να «κόψει» τέσσερα λεπτά της ταινίας.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ αρνήθηκαν να κάνουν κάτι αντίστοιχο, κατηγορώντας το BBFC για λογοκρισία.

Μετά την απόφαση αυτή και παρόλο που οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ήταν διχασμένοι σχετικά με το εάν έπρεπε να προβάλλουν την ταινία ή όχι, αποφασίστηκε τελικά να φιλοξενηθεί στο Φεστιβάλ.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης δήλωσε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία ότι αν και θεωρεί την ταινία «αποκρουστική» και πως είναι αντίθετος «αισθητικά και ιδεολογικά», παράλληλα κρίνει ως «πιο αποκρουστική τη λογοκρισία κάθε είδους συμβουλίου».

Υποστήριξε ότι οι Νύχτες Πρεμιέρας θέλησαν με την κίνησή τους αυτή να δώσουν τη δυνατότητα στο κοινό να κρίνει.

Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, εκείνοι που θεωρούν την απόφαση τουλάχιστον άκομψη τη στιγμή που οι υπεύθυνοι δηλώνουν πως το φιλμ σε καμία περίπτωση δεν υμνεί την παιδεραστία.

Έναν επιπλέον προβληματισμό προκάλεσε και η μετάφραση του τίτλου της ταινίας, που από A Serbian Film (μια σερβική ταινία) στα αγγλικά, στα ελληνικά έγινε... «Χασαποσέρβικο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...