Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010

Η Ελλάδα αντιµέτωπη µε τον εαυτό της στην οθόνη

Τα προβλήµατα των σύγχρονων νέων, η συνύπαρξη, η σύγκρουση των Ελλήνων µε τους µετανάστες, ενδοοικογενειακά δράµατα, µεγάλοι έρωτες και σατιρικές µατιές στη «σαλεµένη» νεοελληνική πραγµατικότητα, κυριαρχούν στη θεµατολογία των νέων ελληνικών ταινιών

«Ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη, µε πολλά βιωµατικά στοιχεία στο σενάριο όπου ο ήρωας, έπειτα από είκοσι χρόνια παραµονής στο Παρίσι, αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα του τη Μυτιλήνη καθώς τον πληροφορούν πως κληρονόµησε το οικογενειακό σπίτι. Παίζουν: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μαρία Ζορµπά, Δηµήτρης Καταλειφός.

«Μαχαιροβγάλτης» είναι η τρίτη ταινία του Γιάννη Οικονοµίδη («Σπιρτόκουτο», «Η ψυχή στο στόµα»). Το στόρι δεν εγκαταλείπει το σκληρό και σκοτεινό κόσµο στον οποίο µας έχει συνηθίσει ο ταλαντούχος σκηνοθέτης, µε έναν νεαρό από την επαρχία να κατεβαίνει στην Αθήνα και να βρίσκεται µπλεγµένος σε µια παράξενη κατ οίκον εργασία... Παίζουν: Στάθης Σταµουλακάτος, Βαγγέλης Μουρίκης, Μαρία Καλλιµάνη.

«Μan in the sea» φωνάζει το νέο φιλµ του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, πέντε χρόνια µετά τον «Οµηρο». Η δράση του εξελίσσεται στο δεξαµενόπλοιο «Lucky Lady», όπου ο Αλεξ εργάζεται ως καπετάνιος και κάποια µέρα σώζει τριάντα έφηβους µετανάστες που έχουν ναυαγήσει στη Μεσόγειο, παραβλέποντας τις οδηγίες του υπευθύνου εργασιών της οικογενειακής ναυτιλιακής εταιρείας που τον πιέζει να τους «ξεφορτωθεί». Παίζουν οι: Αντώνης Καρυστινός, Θεοδώρα Τζήµου, Κωνσταντίνος Αβρακιώτης.

«Forget me not» του Γιάννη Φάγκρα «Πες στη Μορφίνη, ακόµα την ψάχνω»  µε το οδοιπορικό ενός σύγχρονου Οδυσσέα που αρχίζει από τη Νέα Ορλεάνη και καταλήγει στην Αλάσκα. Παίζουν:

Γιάννης Στάνκογλου, Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν.

«Τρεις µέρες ευτυχίας» του Δηµήτρη Αθανίτη µε ηρωίδες τρεις νέες γυναίκες που αγνοούν η µία την ύπαρξη της άλλης, µέχρι που οι ιστορίες τους διασταυρώνονται µε απροσδόκητο τρόπο... Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Κατερίνα Φωτιάδη, Νικολίτσα Ντρίζη. «Η άλλη θάλασσα»: Χωρίς λεπτό να ξαποσταίνει παρά τα 76 του χρόνια, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ετοιµάζει από τον χειµώνα τη νέα, 14η µεγάλου µήκους ταινία του µε βλέµµα στραµµένο στη θύελλα της εποχής µας. Η δράση της θα καλύπτει το διάστηµα µεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς  αρχίζει γυρίσµατα στις αρχές του νέου χρόνου  µε έναν θίασο νέων να κάνουν πρόβες σε ένα παλιό σινεµά για να ανεβάσουν την «Οπερα της πεντάρας» του Μπρεχτ. «J.a.c.e.» του Μενέλαου Καραµαγγιώλη µε τη «σκοτεινή παραλλαγή ενός µοντέρνου Ολιβερ Τουίστ» κατά τον σκηνοθέτη. Πρόκειται για ένα αγόρι που πριν κλείσει τα επτά του γίνεται µάρτυρας ενός µακελειού όπου ξεκληρίζεται η οικογένειά του. Παίζουν: Σόµα Μπαντέκας, Γιώργος Μέλλος, Αλµπαν Ουκάι, Στεφανία Γουλιώτη, Αργύρης Ξάφης, Μηνάς Χατζησάββας.

«Show bitch» τιτλοφορείται η νέα κωµωδία του Νίκου Ζερβού µε µια όµορφη, ταλαντούχα και φιλόδοξη τραγουδίστρια που θέλει να λάµψει στον δύσκολο χώρο του θεάµατος. Παίζουν: Ρένος Χαραλαµπίδης, Δηµήτρης Πουλικάκος, Αννα Ρεζάν, Ελισάβετ Καζοπούλου.

«Οι ιππείς της Πύλου» του Νίκου Καλογερόπουλου. Μια «λαϊκή ταινία µε σάτιρα που δεν αφήνει τίποτε όρθιο» κατά τον σκηνοθέτη της. Και µε ήρωα έναν φηµισµένο ηθοποιό, ο οποίος έχοντας απολέσει όλη του την περιουσία, εγκαταλείπει την Αθήνα και αναζητεί «καταφύγιο» στην επαρχία που θα δώσει καινούργιο νόηµα και ελπίδα στη ζωή του. Παίζουν: Νίκος Καλογερόπουλος, Ιουλία Καλογρίδη, Ηλίας Λογοθέτης, Αντώνης Καφετζόπουλος.

«45 τετραγωνικά» του Στράτου Τζίτζη («Σώσε µε», «Η Αγάπη είναι Ελέφαντας»). Στη σηµερινή εποχή της οικονοµικής κρίσης και της ανασφάλειας, όπου οι νέοι δεν τολµούν να φύγουν από το πατρικό τους, η Χριστίνα αποφασίζει να πιάσει σπίτι µόνη της, για να βρει τον εαυτό της, µακριά από την επίβλεψη της µητέρας της. Παίζουν: Εφη Λογγίνου, Ράνια Οικονοµίδου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου.

«Παράδεισος» του Παναγιώτη Φαφούτη µε την καρναβαλική οµάδα «lost in paradise» να βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη µεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού της Πάτρας. Παίζουν οι: Νατάσα Ζάγκα, Μιχάλης Φωτόπουλος.

«Χώρα προέλευσης» του Σύλλα Τζουµέρκα µε µια ενδοοικογενειακή υιοθεσία να οδηγεί τις τρεις γενιές µιας ελληνικής οικογένειας σε µια σύγκρουση µέχρις εσχάτων. Παίζουν: Αµαλία Μουτούση, Θάνος Σαµαράς, Ιωάννα Τσιριγκούλη.

«Η ανταρσία της κόκκινης Μαρίας» του Κώστα Ζάππα που είναι «µια πολιτική ταινία, αστεία και τραγική, όπως η ίδια η ζωή», µας λέει ο ίδιος. Ολα αρχίζουν µ’ έναν ηλικιωµένο άντρα, πρώην τροµοκράτη (Αντώνης Παπαδόπουλος), που ντύνεται ως «κόκκινη Μαρία», κρύβεται στο περιθώριο για να µην τον βρουν και συναντά ένα νεαρό αγόρι, χαµίνι του δρόµου, ετοιµοθάνατο από επίθεση νεοφασιστών.

«Απνοια» του Αρη Μπαφαλούκα µε ήρωα έναν 23χρονο κολυµβητή που καταδύεται στα σκοτεινά νερά µιας πισίνας, αµέσως µετά τη νίκη του στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες και µνήµες από το πρόσφατο παρελθόν ξετυλίγονται στο µυαλό του... Παίζουν: Σωτήρης Πάστρας, Γιουλίκα Σκαφιδά, Γιώργος Καραµίχος. Μουσική: Νίκος Κυπουργός.

«Το γάλα» του Γιώργου Σιούγα, από το θεατρικό έργο του Βασίλη Κατσικονούρη που έχει γράψει και το σενάριο. Περιγράφει την τραγική ιστορία της Ρήνας και των δύο γιων της, Αντώνη και Λευτέρη. Παίζουν: Ιωάννα Τσιριγκούλη, Οµηρος Πουλάκης, Προµηθέας Αλειφερόπουλος.

«Αrcadia Lost» του Φαίδωνα Παπαµιχαήλ µε τη 16χρονη Σάρλοτ και τον 15χρονο Σάι, που έχουν έρθει για διακοπές στην Πελοπόννησο οδικώς µε τους γονείς τους, αλλά το σκάνε και αρχίζουν ένα µυστικιστικό ταξίδι εξερεύνησης της Ελλάδας, αλλά και του εαυτού τους. Συνοδοιπόρος τους ένας αµερικανός τυχοδιώκτης... Παίζουν:

Νικ Νόλτε, Χεΐλι Μπένετ, Κάρτερ Τζένκινς, Ρένος Χαραλαµπίδης.

«Κανένας» του Χρήστου Νικολέρη που σηµειώνει: «Η αγάπη είναι η µόνη πατρίδα», αφού έχει ήρωες δύο νέα παιδιά, τον 23χρονο Ρώσο Γκόραν και τη 17χρονη Αλβανή Τζούλια που ζουν στην Ελλάδα, αλλά δεν χωρούν στην πραγµατικότητά της. Παίζουν: Αντίνοος Αλµπάνης, Τζωρτζίνα Λιόση.

«Ο θάνατος που ονειρεύτηκα» του Παναγιώτη Κράββα µε το «έγχρωµο ταξίδι µιας παρέας νεαρών παιδιών σ έναν ασπρόµαυρο, ερµητικά κλειστό κόσµο», κατά τον σκηνοθέτη.

Παίζουν: Τζένη Θεωνά, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Λένα Παπαληγούρα.

Μυθιστορήµατα στην οθόνη

«Τα οπωροφόρα της Αθήνας» ονοµάζεται η νέα ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου και είναι µια κινηµατογραφική ξενάγηση στην πόλη, έτσι όπως δεν την είδαµε ποτέ. Η νέα ταινία του σκηνοθέτη της Αθήνας είναι ένας µαγευτικός περίπατος στην πρωτεύουσα, αλλά και στη χαρούµενη, αισιόδοξη πλευρά της ζωής µε οδηγό έναν ήρωα... ούφο. Ετσι, κλείνει την άτυπη τριλογία του για την αγαπηµένη του πόλη, µετά τα «Πεθαίνοντας στην Αθήνα» και «Αθήνα - Κωνσταντινούπολη» µε σενάριο που βασίζεται στο οµώνυµο µυθιστόρηµα του Σωτήρη Δηµητρίου. Με πρωταγωνιστές τους Νίκο Κουρή, Λευτέρη Βογιατζή, Αλεξία Καλτσίκη και µία σειρά από γοητευτικούς τύπους, η ταινία µάς προσκαλεί να ανακαλύψουµε τα πιο κρυφά και γευστικά µυστικά της πόλης.

«Απ' τα κόκαλα βγαλµένα» είναι ο τίτλος της νέας σάτιρας του Σωτήρη Γκορίτσα που βασίζεται σε τραγελαφικά αλλά αληθινά περιστατικά από τον χώρο των δηµόσιων νοσοκοµείων, καταγεγραµµένα στο οµώνυµο µυθιστόρηµα του ορθοπεδικού γιατρού και πεζογράφου Γιώργου Δενδρινού. Εναυσµα για τον σκηνοθέτη ήταν το τροχαίο που του συνέβη µια ανοιξιάτικη ηµέρα έξω από το υπουργείο Εθνικής Αµυνας. Το «Απ τα κόκαλα βγαλµένα» κινείται ξανά ανάµεσα στην κωµωδία και στο δράµα και «αφορά την Οδύσσεια ενός αισιόδοξου έλληνα γιατρού στο αφιλόξενο αρχιπέλαγος του δηµόσιου νοσηλευτηρίου, τη σύγκρουση ενός ΕΓΩ µε το Ε.Σ.Υ.», τονίζει ο σκηνοθέτης. Παίζουν οι Αργύρης Ξάφης, Δηµήτρης Ηµελλος, Αννα Κουτσαφτίκη, Μηνάς Χατζησάββας, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Συµεωνίδης, Δηµήτρης Ξανθόπουλος, Βαγγέλης Μουρίκης.
Γυναικείες υπογραφές

«Αttenberg» της Αθηνάς Τσαγκάρη. Η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Φεστιβάλ της Βενετίας τον Σεπτέµβριο. Η Μαρίνα µεγαλώνει µε τον αρχιτέκτονα πατέρα της σε µια µικρή παραθαλάσσια πόλη. Το ανθρώπινο είδος την απωθεί. Το παρατηρεί εξ αποστάσεως µέσα από τους στίχους του Αλαν Βέγκα των Suicide, τα ντοκιµαντέρ για τη ζωή των θηλαστικών του σερ Ντέιβιντ Ατέµπορο και τα µαθήµατα σεξουαλικής αγωγής που της παραδίδει η µοναδική της φίλη, Μπέλα. Παίζουν οι Αριάν Λαµπέντ, Βαγγέλης Μουρίκης, Ευαγγελία Ράντου και ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιµος σε µικρό ρόλο.

«Κόκκινος ουρανός» της Λάγιας Γιούργου. Ερωτικό δράµα όπου δύο νεαροί που τους ενώνει στενή φιλία επιχειρούν να κάνουν µια καινούργια αρχή στις ζωές τους, στήνοντας ένα θερµοκήπιο µπανάνας σε αποµακρυσµένη περιοχή της Κρήτης. Η νέα ζωή τους ταράζεται µε την άφιξη µιας Γερµανίδας, της Κόρντοβα, που ανάβει τον ερωτικό πόθο και στους δύο νέους... Παίζουν Απόστολος Τότσικας, Ορφέας Αυγουστίδης και η Φινλανδή Πίλα Βιίτιλα.

«Το χάρισµα» της Χριστίνας Ιωακειµίδη µε ηρωίδα µια τριαντάχρονη παιδαγωγό που δουλεύει µε ένα αγόρι µε µαθησιακές δυσκολίες. Η ηρωίδα τα έχει όλα, είναι µορφωµένη, ευκατάστατη, ευαίσθητη. Συναισθηµατικά όµως είναι... ανάπηρη καθώς προσπαθεί να έχει τα πάντα υπό έλεγχο, τη δουλειά, το διαµέρισµά της, τις σχέσεις της, αλλά κυρίως τα συναισθήµατά της. Μέχρι που ένας ακαλλιέργητος, αγενής και γεµάτος πάθος τριανταπεντάχρονος χρονος Χάρης εισβάλλει στη ζωή της... Παίζουν: Βάσω Καβαλιεράτου, Μάκης Παπαδηµητρίου, Γιάννης Τσορτέκης.

«Ο Αννίβας προ των πυλών» της Ελισάβετ Χρονοπούλου, «η ιστορία ενός ονείρου που προσπαθεί να γίνει αµερικάνικο» κατά τη σκηνοθέτιδα. Ηρωίδα η δεκαοκτάχρονη Χαρά που ξεκινάει από το κοινωνικό περιθώριο και αγωνίζεται µε θεµιτά και αθέµιτα µέσα να γίνει πρωταθλήτρια ιππασίας και να κατακτήσει µια θέση στην εθνική οµάδα, που θα την κάνει κοινωνικά αποδεκτή... Παίζουν: Αλεξία Τερεζάκη Γιάννης Κοκιασµένος, Ιζαµπέλα Κογιεβίνα, Νίκος Γεωργάκης, Ολγα Παππά, Σαγκίρ Αχµέτ.
KEIMENO KAI ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...