Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2010

Από 21 έως 31 Οκτωβρίου το 23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το φετινό 23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου θα διεξαχθεί από 21 έως 31 Οκτωβρίου 2010. Στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ που διοργανώνεται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων θα προβληθεί η ταινία Μαχαιροβγάλτης του Γιάννη Οικονομίδη.

Όπως και κάθε χρόνο ο κεντρικός κορμός του Πανοράματος είναι αφιερωμένος στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, με προγράμματα όπως το καθιερωμένο πια Διαγωνιστικό Τμήμα με 10 ευρωπαϊκές πρεμιέρες, με βραβεία που απονέμουν δυο επιτροπές: Διεθνής Επιτροπή από γνωστά πρόσωπα του χώρου και επιτροπή από μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).

Ακόμη, στα προγράμματά του, αφιερώματα σε σκηνοθέτες, θέματα και, όπως πάντα, και στον ελληνικό κινηματογράφο, καθώς και βουβή ταινία με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Το βράδυ της 20ης Οκτωβρίου το φεστιβάλ κάνει ειδική πρεμιέρα με την ταινία Μαχαιροβγάλτης του Γιάννη Οικονομίδη, που θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 4 Νοεμβρίου.

Η επίσημη έναρξη του διεθνούς τμήματος του 23ου Πανοράματος θα γίνει το βράδυ της 21ης Οκτωβρίου, με τη βραβευμένη τουρκική ταινία Μέλι του Σεμίχ Καπλάνογλου -Χρυσή Αρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2010.

Πλούσιο θα είναι φέτος το τμήμα «Η Διεθνής Εικόνα σε Πρώτη Προβολή», με ταινίες από Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Ανάμεσα στις νέες ταινίες και δυο από τις πιο σημαντικές ταινίες του φετινού φεστιβάλ των Καννών:

Εγκεκριμένο Αντίγραφο (Certified Copy /Copie conforme) του Αμπάς Κιαροστάμι, με μια εξαιρετική ερμηνεία από τη Ζιλιέτ Μπινός. Ο Ιρανός σκηνοθέτης καταγράφει με οξυδέρκεια και δύναμη τη μοναξιά και την έλλειψη επικοινωνίας μέσα από τη σύντομη συνάντηση ενός Άγγλου συγγραφέα με μια Γαλλίδα στην Ιταλία.

Chantrapas του Οτάρ Ιοσελιάνι – η οδύσσεια ενός Γεωργιανού σκηνοθέτη του κινηματογράφου που, έχοντας υποστεί λογοκρισία στην πατρίδα του, αναζητά την ελευθερία στη Γαλλία, για ν’ ανακαλύψει πως κι εκεί υπάρχει μια άλλου είδους λογοκρισία…

Αφιερώματα

Μετά την περσινή επιτυχία του αφιερώματος στον Ελληνικό Κινηματογράφο της δεκαετίας του '70, το Πανόραμα παρουσιάζει φέτος ένα αφιέρωμα στον Ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του '80.

Ανάμεσα στις δέκα πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες της περιόδου θα προβληθούν και οι ταινίες και οι: Καρκαλού του Σταύρου Τορνέ, Βαριετέ του Νίκου Παναγιωτόπουλου, Ρεπό του Βασίλη Βαφέα και Η τιμή της αγάπης της Τώνιας Μαρκετάκη.

Το Πανόραμα διοργανώνει αφιέρωμα και το ιταλικό σπαγκέτι γουέστερν με δέκα ταινίες.

PHOTO: Σκηνή από την ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Μαχαιροβγάλτης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...