Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010

10.000 έδωσαν το «παρών» στη συνάντηση σινεµά και οικολογίας


Υπό τις µελωδίες της Φιλαρµονικής Ορχήστρας Καλλιθέας Ρόδου απονεµήθηκαν τα βραβεία µη χρηµατικά  του 10ου Φεστιβάλ Εcofilms στο κατάµεστο θερινό σινεµά «Ρόδον». Ενα «αλλιώτικο» φεστιβάλ ντοκιµαντέρ οικολογικής ευαισθησίας που το παρακολούθησαν πάνω από 10.000 θεατές.
Το α βραβείο δόθηκε στην ταινία «Ονειρα σκουπιδιών» της Αιγυπτίας Μάι Ισκαντέρ για «τους βασιλιάδες των σκουπιδιών του Καΐρου». Το β βραβείο µοιράστηκαν οι ταινίες «Μπανάνες!» του Σουηδού Φρέντερικ Γκέρτεν και «Ο πλανόδιος» των Αργεντινών Εδουάρδο ντε λα Σέρνα, Λούκας Μαρκεζάνο και Ανδριάνα Γιούρκοβιτς. Η πρώτη ταινία αφορά στους φτωχούς εργάτες της Νικαράγουας που προσπαθούν να δικαιωθούν στα δικαστήρια του Λος Αντζελες κατά των ισχυρών πολυεθνικών. «Ο πλανόδιος» σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός κινηµατογραφιστή που κάνει ταινίες κυριολεκτικά µε το ένα του χέρι. Η ειδική µνεία δόθηκε στην ταινία «Αναστροφή» του Ισπανού Σέρχιο Γκαρθία ντε Λεαβίς που ξεσκεπάζει τις κρυµµένες στρατηγικές των αυτοκινητοβιοµηχανιών. «Με την ταινία θέλαµε να ευαισθητοποιήσουµε περισσότερο το κοινό για τον εθισµό µας στα αυτοκίνητα και τις συνέπειές του» είπε στη Ρόδο ο σκηνοθέτης.
Στις ταινίες µεσαίου µήκους βραβεύθηκαν τα ντοκιµαντέρ: «Εξοχή 35Χ45» του Ρώσου Εβγκένι Σολόµιν που φωτίζει µια µικρή πόλη της Σιβηρίας κατά τη µετάβασή της στη µετασοβιετική πραγµατικότητα. «Η λανθάνουσα πόλη» του Ινδού Κρισνέντου Μπόσε για τη µετάλλαξη του περιβάλλοντος στις αναπτυσσόµενες µητροπόλεις όπως το Νέο Δελχί. «Θέλω να εκφράσω την ευγνωµοσύνη µου για τη βράβευση που εµµέσως αποτελεί αναγνώριση της οικολογικής και πολιτιστικής καταστροφής που επιφέρουµε στην προσπάθεια να διεθνοποιήσουµε τις πόλεις µας» είπε ο σκηνοθέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...